Omgeving

Loenen aan de Vecht

In het noordwesten van de provincie Utrecht tegen de grens met de provincie Noord-Holland ligt het prachtige dorpje Loenen aan de Vecht wat a sinds de 10e eeuw bestaat. Het dorp ligt in de gemeente Stichtse Vecht omgeven door verschillende plassen en rivieren. Loenen aan de Vecht is met haar 144 rijksmonumenten een van de charmantste dorpen van Nederland. Het centrum heeft dan ook sinds 1966 de status van beschermd dorpsgezicht. Centraal in het dorp ligt de 56 meter hoge toren van de grote kerk, welke is geïnspireerd op de Utrechtse Dom. De toren is rond 1500 gebouwd en na een hevige brand in 1945 weer volledig gerestaureerd. Opvallend is dat de toren 70 cm uit het lood hangt.

Aan de rand van de oude kern staat de voormalige korenmolen “De Hoop”. De huidige molen is de opvolger van een houten korenmolen die op 20 december 1900 door brand werd vernield. Tot 1949 werd in de molen tarwe gemalen voor bakkers. Daarna kwam de molen in gebruik als graanpakhuis, waarmee het in verwaarlozing terecht kwam. In 1975 kwam de molen in het bezit van ‘Stichting De Utrechtse Molens en in 2005 is de molen weer maalvaardig gerestaureerd. Loenen aan de Vecht staat ook bekend om haar oude prachtige ophaalbrug in het centrum van het dorp, welke nog steeds in gebruik is. Via de oude ophaalbrug over de Vecht kom je uit bij Oud Over. Hier liggen prachtige woningen aan de Vecht. Maar ook grote, statige buitenhuizen uit de gouden eeuw, soms verstopt in de bossen, soms met een prachtig wijds wijds uitzicht over de achterliggende weilanden.

Het ontstaan van Loenen aan de Vecht

De eerste geschreven vermeldingen van Loenen zijn uit 953: Keizer Otto de Grote schonk het dorp toen aan de Domkerk van Utrecht. De naam Loenen komt van Lona, een afgeleide van Lo, wat bos betekent. De naam Loenen werd in 1737 officieel vastgesteld. Maar in de Gouden Eeuw werd Loenen aan de Vecht pas echt op de kaart gezet, toen de prominenten en rijke koopmannen uit Amsterdam er hun buitenplaatsen lieten bouwen. Deze buitenhuizen zijn nog steeds in en rondom Loenen aan de Vecht te bewonderen.

Stichtse Vecht

Loenen aan de Vecht wordt gezien als een van de mooiste dorpjes van Nederland. Loenen aan de Vecht ligt in de gemeente Stichtse Vecht, een gemeente met 11 prachtige dorpjes die verbonden worden door de rivier de Vecht.

VVV

Eetcafe Oud Zuid is een VVV punt van de gemeente Stichtse Vecht, zie website voor tips en informatie.